Dagsordener og referater i Slagelse Kommune


 Møde i udvalget d. 1. februar 2021

5.     Beslutning om høring af projekt Fribus 2.0 (B)

Sagsnr.: 330-2020-150850             Dok.nr.: 330-2020-502094                                Åbent
Kompetence: Erhvervs- og Teknikudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Erhvervs- og Teknikudvalget har i forbindelse med trafikbestilling 2020 besluttet, at nedlægge de fire skolebuslinjer 433 (Hvilebjergskolen og Dalmose skole), 496 (Hashøjskolen og Flakkebjerg skole), 497 (Dalmose skole) og 498 (Vemmelev og Boeslunde skole) i juni 2021. Hensigten er at erstatte de fire busruter, med en ny Fribus, inspireret af forsøgsprojektet i Stillinge Skoledistrikt. Formålet med Fribussen er at tilbyde et produkt, som er gratis for alle og som kommer flere borgere i landdistrikterne til gavn. Et af succeskriterierne er således at generere flere målgrupper i den kollektive trafik.
Erhvervs- og Teknikudvalget er på møde den 30. november 2020 blevet orienteret om perspektiverne ved at etablere en Fribus i området syd for Slagelse. Det er hensigten at en Fribus suppleres med lukkede kørselsruter, for skolebørn der i henhold til Folkeskoleloven har krav på transport til og fra skole.
Der er herefter udarbejdet tre skitseforslag til fribusruter, som beskrives nedenunder. Børne og Ungeudvalget og Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget bliver orienteret om de 3 skitseforslag. 
Målgrupper
I udarbejdelsen af skitserne er der taget udgangspunkt i følgende målgrupper, som er defineret på baggrund af lovmæssige krav, politiske ønsker fremsat af Erhvervs- og Teknikudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget samt ønsker udtrykt gennem dialog med borgerne:
·        Folkeskolebørn som har krav på transport i henhold til Folkeskolelovens § 26
·        Unge der skal til uddannelsesfirkanten i Slagelse
·        Unge der skal til fritidsaktiviteter eller fritidsjob
·        Ældre med behov for serviceydelser, indkøbsmuligheder og ønsker at deltage i fritidsaktiviteter
Borger- og interessentinddragelse
Der har været dialog med lederne for de 6 folkeskoler i området, 2 friskoler, skoleelever på Dalmose Skole, lederne af 2 klubber samt lokalråd i 11 lokalsamfund i perioden fra 10. november 2020 til 22. januar 2021. På grund af Corona situationen har muligheden for at holde fysiske møder været begrænsede og mange møder er afholdt digitalt. Der er også flere lokalsamfund, som har valgt at give en tilbagemelding via mail (se bilag).
I møderne med børn og unge, lederne af skoler og klubber, er det tydeligt fremgået at børn og unge, som bor i landdistrikterne alene på grund af manglende transportmuligheder, har færre muligheder for at deltage i fritids- og sociale aktiviteter, der foregår i de større byer fx svømning i Korsør eller Slagelse eller i klubaktiviteter i henholdsvis Oliemøllen, Skælskør og Vemmelev Junior- og Ungdomsklub. Der er ligeledes et behov for, at kunne komme til henholdsvis ungdomsuddannelser i Slagelse og FGU i Korsør
Der er herefter udarbejdet tre skitser til fribusruter, som beskrives nedenunder. Antal af potentielle borgere med rimelig gåafstand til ruterne og deres aldersfordeling fremgår af bilag.
Forslag 1 – Grøn rute
Formålet med forslag 1 er at binde lokalbyerne syd for Slagelse sammen og sikre forbindelser til vigtige knudepunkter/skiftesteder, som fx Skælskør Busterminal og Slagelse station. Ruteforslaget tilbyder en bedre tværgående kollektiv trafik, som reducerer rejsetiden for eksempelvis børn, unge og øvrige borgere i den vestlige del af området, der ønsker at benytte fritids-, servicetilbud og indkøbsmuligheder i Skælskør. Den betjener også en del af oplandet til Vemmelev skole.
Linjen kører gennem Sørbymagle, Gimlinge, Dalmose, Eggeslevmagle, Skælskør, og Vemmelev via Boeslunde, Hemmeshøj og Stude.  Det anslås at linjen vil kunne betjene oplandet syd for Slagelse cirka 8 gange om dagen, alle hverdage fra kl. 7 til 17.
Forslag 2 - Blå rute
Formålet med forslag 2 er at tilbyde bedre kollektiv trafik til landdistrikterne i det vestlige område af Slagelse Syd omfattende Sørbymagle, Dalmose, Flakkebjerg, og Hashøj. Den betjener en del af oplandet til Hvilebjergskolen, Dalmose Skole, Flakkebjerg Skole og Hashøjskolen. Ruten kører i en ringrute til og fra Slagelse station via Sørbymagle, Gimlinge, Dalmose, Flakkebjerg, Fårdrup og Slots Bjergby. Det anslås at linjen vil kunne betjene oplandet cirka 12 gange om dagen, alle hverdage fra kl. 7 til 17.
Forslag 3 – Rød linje
Formålet med forslag 3 er at understøtte landdistriktsudviklingen i området mellem Dalmose og Skælskør med en tværgående linje der betjener Dalmose/Hyllested, Sønder Bjerge, Eggeslevmagle, Skælskør, Fårdrup, og Flakkebjerg. Ruten kører i en ringrute til og fra Dalmose midtby (tidligere station). Linjen vil reducere rejsetiden for eksempelvis børn, unge og øvrige borgere i den vestlige del af området, der ønsker at benytte fritids-, servicetilbud og indkøbsmuligheder i Skælskør. Det anslås at linjen vil kunne betjene området cirka 12 gange om dagen, alle hverdage fra kl. 7 til 17.
Opsamling rute 1 og 2
Fælles for forslagene 1 og 2 er, at Sørbymagle og Dalmose kan få en effektiv bybuslignende ordning, som kan betjene vigtige mødesteder i byerne.
Opsamling rute 1 og 3
Begge linjer vil udvide bybusbetjeningen i Skælskør.  
Der er udarbejdet oversigts kort, der viser de tre skitseforslag til ruterne suppleret med demografiske data indenfor et afstandsbælte på 1½ km på hver side af ruten. Afstandsbæltet er valgt med henblik på at definere, hvilken afstand alle borgere skal kunne tåle at bevæge sig, for at komme til Fribus 2.0 ruten. Afstandsbæltet ændrer ikke på Kommunens forpligtelse til at sørge for transport, til de elever der har krav på dette, men det definere hvor langt en elev, selv skal kunne transportere sig for at komme til Fribusruten.
Folkeskoleloven er kun gældende for elever der går i distriktsskolen. Det skal anføres, at der i dag er elever der ikke går i skole på distriktsskolen. Disse elever betaler selv for transport. Ved nedlæggelsen af 4 de busruter, vil der kunne opstå en situation hvor en elev tidligere har kunnet tage en bus med selvbetalt buskort, men efter etablering af Fribussen ikke længere har samme mulighed. Kommunen har ikke lovhjemmel til at tilbyde særtransport til disse elever. Men hvis eleven kan tage fribussen med henblik på at transportere sig til en skole i et andet skoledistrikt, er dette naturligvis muligt.
Oplysningsark inspireret af kommunens landsbyanalyse viser, hvordan 8 landsbyer (100-400 indbyggere) + en enkelt mindre samt 6 lokalbyer (400-1000 indbyggere) bliver berørt af nedlæggelsen af 496, 497, 498 og 433, og beskriver potentialer i forhold til de tre skitseforslag (se bilag).
Høring
Der planlægges en høring fra den 11. februar til den 8. marts. I høringsperioden er der planlagt et digitalt borgermøde den 17. februar.
Retligt grundlag
Folkeskolelovens §26.
Bekendtgørelse nr. 665 om befordring af elever i Folkeskolen (§1-5)
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget har følgende handlemuligheder:
1. At sende de 3 skitseforslag i høring fra den 3. februar til den 8. marts 2021. Hermed gives mulighed for at indhente kommentarer til alle 3 skitseforslag i høringsperioden, hvilket kan være med til at kvalificere den politiske drøftelse af hvilket af skitseforslagene, der skal danne grundlag for den kommende fribus 2.0.
2. Vælge at sende 1 af de 3 skitseforslag i høring. Hermed vil kommentarerne i høringsperioden fortrinsvis komme til at handle om det udvalgte skitseforslag.
3. Vælge ikke at sende de 3 skitseforslag i høring. Dette vil medføre en forsinkelse af processen og implementering af projektet. Som konsekvens heraf må det forventes, at der skal findes en alternativ løsning i forhold til transport af skolebørn til august 2021, når 496, 497, 498 og 433 ikke længere kører.
Vurdering
Administrationen anbefaler at alle 3 skitseforslag sendes i høring, hvilket vil give mulighed for at indhente kommentarer til alle 3 forslag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Projektet hører under Erhvervs- og Teknikudvalget, der har ansvar for den kollektiv trafik. Det omfatter også transport af skolebørn, som er Børn- og Ungeudvalgets ressortområde.
Indstilling
Chefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller,
1.    at udvalget sender de 3 skitseforslag i høring i perioden fra den 10. februar til den 8. marts 2021.
2.    at høringsmaterialet sendes i høring hos obligatoriske høringsparter (Ældre- og Handicaprådet) samt skoler og lokalråd i området, Busborgergruppen, Udsatterådet, det fælles kommunale elevråd og FGUer.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 1. februar 2021:
Fraværende:  Flemming Erichsen (A)
At 1+2: Godkendt.